Това, което най-много дразни местната кметица, е дързостта на туристите, когато се

...
Това, което най-много дразни местната кметица, е дързостта на туристите, когато се
Коментари Харесай

Плажовете, от които е престъпление да си вземеш мидички или пясък

Това, което най-вече нервира местната кметица, е дързостта на туристите, когато се пробват да прикрият закононарушението си, извършено на белоснежния плаж Синис по западното крайбрежие на италианския остров Сардиния. Една заран, в края на юли, посетителите - двойка с дете, от континентална Италия - са видяни от различен плажуващ да пълнят с пясък пластмасова бутилка. Свидетелят на действието неотложно се обадил в полицията.

" Когато полицията дойде, двойката отхвърли закононарушението и даже се опита да скрие бутилката под забрадка за плаж. За страдание това не е рядко събитие ", разказва за " Гардиън " Андреа Абис, кметица на Кабрас, град и община, която може да се похвали с 20 благи девствена брегова линия.

Двойката, скрила пясъка под хавлията, е санкционирана с 1000 евро.

Всяко лято тонове пясък се ограбват от плажовете на Сардиния, макар че от 2017 година това публично е нелегално. От тогава екскурзиант да си вземе за спомен пясък, черупки или камъчета от средиземноморския остров е закононарушение по смисъла на закона. Глобите варират сред 500 и 3000 евро, а хората, които се опитват да изоставен острова със обилни количества пясък, са застрашени и от затвор.

По-голямата част от отговорните, престъпили възбраната, са чужденци, които не могат да устоят на изкушението да донесат у дома от прословутия сардински пясък за спомен. Някои го желаят, за да го сложат в аквариума си, а други - с цел да го продават онлайн.

Туристите от страните в Северна Европа са изключително склонни да складират в своите кемпери пластмасови бутилки, цялостни с пясък, всяка от които е обозначена с името на плажа, откъдето е откраднат, показва " Гардиън ".

През 2019 година полицията е хванала френска двойка с 40 кг пясък, разпределен в 14 огромни пластмасови бутилки, скрити в багажника на колата им. Те били спрени тъкмо преди да изоставен острова с ферибот.

" Това беше най-поразителният случай до момента ", споделя Карло Лазари, пълководец на групата на финансовата полиция в Олбия. " Двойката искаше същински сардински пясък, който да украси аквариума им. "

Лазари е част от особено полицейско звено, което следи трите летища и пристанища на острова. Всеки ден през лятото, при инспекции на багажа на туристите, те намират бутилки с пясък. Екипът също по този начин претърсва за противозаконни продажби на пясък в интернет.

" Има подобаващ онлайн пазар и търсенето на пясък от Сардиния е огромно. Повечето купувачи са колекционери на пясък ", изяснява Лазари.

Само през този сезон са издадени санкции на стойност хиляди евро. Лазари споделя, че болшинството от хората не осъзнават, че са направили нарушение и нормално заплащат санкцията бързо, с цел да избегнат правни последствия.

Информационна акция в малкия екран, радиото и обществените медии засилено акцентира цяло лято естеството на закононарушението и какъв брой нездравословно е за околната среда на Сардиния да се лишава от пясъка. Патрулите и указателните табели на плажовете ясно предизвестяват, че кражбата на естествени запаси е строго неразрешена.

" Не желаеме да тероризираме туристите, които за Сардиния са запас, а да осведомяваме хората ", споделя Лазари пред " Гардиън ".

" Повече от всичко, нашата цел е да опазим околната среда. "

Природозащитниците в Италия се притесняват, че с течение на времето отстраняването на пясък може да докара до понижаване на плажовете, изключително тези като на полуострова Синис, покрити с бял и розово обагрен кварцов пясък, който се получава от ерозията на скали.

" Наричаме го изкопаем пясък, тъй като от геоложка позиция зърната не се възпроизвеждат и по тази причина всяко изгубено зърно не може да се възвърне ", изяснява Абис.

 
7 от най-красивите места на Северното Черноморие
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР